1.4 HDi 8V MAF wire missing

Questions specifically about a Diesel powered C3 (usually engine or fuel related problems)
Please provide as much description including adding photos directly to the topic or videos you have uploaded via youtube as possible.
Forum rules
One question per topic.
No Gearbox questions
Diesel engine related problems
Think: Diesel engine, diesel fuel system, diesel injectors and glow plugs
My Name: samstagmoonyham

C3 Master
Posts: 106
Joined: Mon May 04, 2015 12:43 pm
Model: C3 2002-2005, Original shape model
Year: 2003 (53)
Engine Size: 1.4 (8v)
Fuel Type: Diesel
Mileage: 100000
Trim Level: Desire
Gearbox: Manual 5 speed
DPF: No
LHD or RHD: RHD (UK)
Engine name: DV4 16-valve diesel (90 PS)

Post

Pin number 3 is missing a wire and pin, it just has a green wire stub sticking out of the connector, is this Citroën design or has this car been modified in some way to create an easy fix to a problem, I only ask because the car is very low on power and we tried to change the maf sensor but that hasn't cured the problem, so any suggestions are welcome, thanks
User avatar
My Name: Arfur Dent

Guru
Posts: 3340
Joined: Sat Jul 23, 2011 3:47 pm
Model: C3 2002-2005, Original shape model
Year: 2002 (52)
Engine Size: 1.4 (16v)
Fuel Type: Diesel
Mileage: 100000
Trim Level: Exclusive
Gearbox: Manual 5 speed
DPF: No
LHD or RHD: RHD (UK)
Engine name: DV4 16-valve diesel (90 PS)
Has thanked: 271 times
Been thanked: 114 times

Post

samstagmoonyham wrote:Pin number 3 is missing a wire and pin, it just has a green wire stub sticking out of the connector, is this Citroën design or has this car been modified in some way to create an easy fix to a problem, I only ask because the car is very low on power and we tried to change the maf sensor but that hasn't cured the problem, so any suggestions are welcome, thanks
To test the MAF, just disconnect it. This will give the car its default values which will run better than a bad MAF. If the car runs the same, its not the MAF.

For a lack of power, check the basics.
Air flow through the air filter, the turbo spinning up. Then there is fuel to the engine through its filter and the injectors.

Does the exhaust blow smoke at any time? If so, what colour and when?
https://citroenc3owners.com/diesel-citroen-c3/ecu-plug-near-radiator-wiring-pictures-desperately-needed-t1776.html wrote:MAF connector on the MAF itself:

PARTICULARITÉS ÉLECTRIQUES Affectation des voies du connecteur :

voie 1 : information température d’air

voie 2 : masse débimètre

voie 3 :

voie 4 : alimentation débimètre (5Volts)

voie 5 : information débit d’air

voie 6 : masse
One of the pins is not used.
You can add an avatar to your account - Avatar or change your vehicle details - Car Bio or even add a signature to your posts - Signature. But this is not all you can do in the User Control Panel :)
My Name: samstagmoonyham

C3 Master
Posts: 106
Joined: Mon May 04, 2015 12:43 pm
Model: C3 2002-2005, Original shape model
Year: 2003 (53)
Engine Size: 1.4 (8v)
Fuel Type: Diesel
Mileage: 100000
Trim Level: Desire
Gearbox: Manual 5 speed
DPF: No
LHD or RHD: RHD (UK)
Engine name: DV4 16-valve diesel (90 PS)

Post

Arfur Dent wrote:
samstagmoonyham wrote:Pin number 3 is missing a wire and pin, it just has a green wire stub sticking out of the connector, is this Citroën design or has this car been modified in some way to create an easy fix to a problem, I only ask because the car is very low on power and we tried to change the maf sensor but that hasn't cured the problem, so any suggestions are welcome, thanks
To test the MAF, just disconnect it. This will give the car its default values which will run better than a bad MAF. If the car runs the same, its not the MAF.

For a lack of power, check the basics.
Air flow through the air filter, the turbo spinning up. Then there is fuel to the engine through its filter and the injectors.

Does the exhaust blow smoke at any time? If so, what colour and when?
https://citroenc3owners.com/diesel-citroen-c3/ecu-plug-near-radiator-wiring-pictures-desperately-needed-t1776.html wrote:MAF connector on the MAF itself:

PARTICULARITÉS ÉLECTRIQUES Affectation des voies du connecteur :

voie 1 : information température d’air

voie 2 : masse débimètre

voie 3 :

voie 4 : alimentation débimètre (5Volts)

voie 5 : information débit d’air

voie 6 : masse
One of the pins is not used.
Ah yeah, I found a diagram on autodata confirming pin 3 aint used, just the little node of wire seemed suspicious was all, tried running without MAF before and no different, there were error codes on lexia regarding the maf sensor and the pre/post heat relay (codes p3008 and p1351 respectively)

Turbo is spooling just fine, plenty of torque low down, it's just missing all its power basically, Hoovered and cleaned the air intake and filter, checked to make sure it wasn't wet etc., EGR valve has supposedly been changed recently, and as far as I can see, no smoke is blowing, actually a lovely, smooth drive, just missing all the power of the previous 8 valver we owned
User avatar
My Name: Arfur Dent

Guru
Posts: 3340
Joined: Sat Jul 23, 2011 3:47 pm
Model: C3 2002-2005, Original shape model
Year: 2002 (52)
Engine Size: 1.4 (16v)
Fuel Type: Diesel
Mileage: 100000
Trim Level: Exclusive
Gearbox: Manual 5 speed
DPF: No
LHD or RHD: RHD (UK)
Engine name: DV4 16-valve diesel (90 PS)
Has thanked: 271 times
Been thanked: 114 times

Post

samstagmoonyham wrote: just missing all the power of the previous 8 valver we owned
Your previous was an 8v and the current one that lacks power is an 8v too?
You can add an avatar to your account - Avatar or change your vehicle details - Car Bio or even add a signature to your posts - Signature. But this is not all you can do in the User Control Panel :)
My Name: samstagmoonyham

C3 Master
Posts: 106
Joined: Mon May 04, 2015 12:43 pm
Model: C3 2002-2005, Original shape model
Year: 2003 (53)
Engine Size: 1.4 (8v)
Fuel Type: Diesel
Mileage: 100000
Trim Level: Desire
Gearbox: Manual 5 speed
DPF: No
LHD or RHD: RHD (UK)
Engine name: DV4 16-valve diesel (90 PS)

Post

Arfur Dent wrote:
samstagmoonyham wrote: just missing all the power of the previous 8 valver we owned
Your previous was an 8v and the current one that lacks power is an 8v too?
We have had an 8v and a 16v before, which, when they were going, would both accelerate eagarly through to the redline, this 8v one seems dead in the water straight away, to put it into context, the 8v is supposed to do 0-60 in around 13 and a bit seconds,ok, with a crap launch that could be 15 seconds, but this one took 18 seconds to do just 50 mph something is wrong to the point it's worrying to pull onto a slip road
  • Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post